Header Image
Home / Leven & gezondheid / Levensverzekering

Levensverzekering

Levensverzekering

Een levensverzekering sluit u meestal af als u een woning koopt. Hiermee lost u aan het einde van de looptijd (een deel van) uw hypotheek af. Uw financiële lasten zijn op dat moment een stuk lager. Ook wordt een levensverzekering gebruikt als aanvulling op uw pensioen en AOW. De overlijdensrisicoverzekering keert uit na overlijden van u of uw partner. Weet u dat u een levensverzekering op het leven van uzelf en dat van uw partner kunt afsluiten?

Met een kapitaalverzekering (met winstdeling) krijgt u een uitkering aan het einde van de verzekering. Als u de verzekering afsluit, spreekt u af welk bedrag u krijgt. Dat bedrag kan niet lager worden. Het bedrag kan wel hoger worden door winstdeling. U spreekt ook af welk bedrag de verzekeraar uitkeert als u overlijdt voor het einde van de verzekering.

Met een kapitaalverzekering (zonder winstdeling) krijgt u een uitkering aan het einde van de verzekering. Als u de verzekering afsluit, spreekt u af welk bedrag u krijgt. U spreekt ook af welk bedrag de verzekeraar uitkeert als u overlijdt voor het einde van de verzekering. Veel mensen sluiten een kapitaalverzekering af om de hypotheek af te kunnen lossen. Of voor een aanvulling op het pensioen.

Belasting

Regels over belastingen zijn erg belangrijk bij de kapitaalverzekering. Uw persoonlijke financiële situatie speelt hierbij een rol.

Met een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar een bedrag uit als u overlijdt voor het einde van de verzekering. Daarmee kan het inkomen van uw nabestaanden worden aangevuld. Of hiermee kunnen schulden geheel of gedeeltelijk worden afgelost.

Voor een hypotheek …

Veel mensen sluiten samen met een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af. Zo kan uw nabestaande de hypotheek of een deel daarvan aflossen als u overlijdt.

… of een lening

Daarnaast sluiten veel mensen een overlijdensrisicoverzekering af als zij een lening aangaan. Met de uitkering na overlijden kunnen nabestaanden dan de kredietlasten afbetalen. Een dergelijke overlijdensrisicoverzekering heet ook wel een betalingsbeschermer.

Als u de verzekering afsluit, spreekt u af welk bedrag de verzekeraar uitkeert als u overlijdt.

bronvermelding: Productwijzer kapitaalverzekering Verbond van Verzekeraars Productwijzer overlijdensrisicoverzekering Verbond van Verzekeraars

Top