Home / Geen categorie / Steeds meer gezinnen in de schuldhulpverlening

Steeds meer gezinnen in de schuldhulpverlening

Uit cijfers van de Vereniging voor Schuldhulpverlening blijkt dat het aantal mensen in de schuldhulpverlening sterk is toegenomen sinds begin 2014. In deze periode is de economie weer opgekrabbeld, maar dit blijkt niet uit deze cijfers van de vereniging.

In 2014 hebben zich 92.000 mensen aangemeld voor een schuldhulptraject. In 2013 ging het nog om 89.000 nieuwe aanmeldingen. Daarnaast gaat het gemiddeld ook om grotere schulden. In 2013 was de gemiddelde schuld nog 37.700 euro en in 2014 was het 38.500 euro. Van alle mensen in de schuldhulpverlening moet 87 procent van de mensen rondkomen van een uitkering of het minimumloon tot maximaal het modaal inkomen (35.500 euro).

Het stijgend aantal mensen met een laag inkomen dat hulp nodig heeft, is deels te verklaren door verminderde financiële ondersteuning vanuit de overheid. Vooral huurders hebben het moeilijk door stijgende huren en een verlaagde huurtoeslag.

Voorkom problematische schulden door advies in te winnen

Veel mensen die gebruik maken van de schuldhulpverlening zijn in een lastige financiële positie terecht gekomen doordat ze niet of te laat hulp hebben ingeschakeld. Hulp kan ingeroepen worden via de gemeente, maar vaak is het dan al te laat. Op het moment dat er moeite ontstaat om de touwtjes maandelijks aan elkaar te knopen, moet er al aan de bel getrokken worden. Dit kan bij de gemeente, maar uw financieel adviseur kan u in een vroeg stadium beter helpen.

Laat uw financiën een keer controleren

Als u iedere keer aan het eind van de maand rood staat, moet er iets veranderen om weer financiële ruimte te creëren. Dit kan op twee manieren. Ten eerste kunt u zorgen voor meer inkomsten. Dit zal in de praktijk vaak lastig zijn. De tweede optie is om te snijden in de uitgaven, en met name de vaste lasten.

Huiseigenaren doen er verstandig aan om een keer kritisch naar de hypotheek te laten kijken. Past de hypotheek nog bij uw huidige persoonlijke situatie? Kan het niet goedkoper door de sterk gedaalde hypotheekrentes? Alle gezinnen zouden eigenlijk jaarlijks een financiële check moeten ondergaan. Dit alles kan de kans op betalingsachterstanden en maandelijkse tekorten verkleinen.

Vaak blijkt dat er veel geld te besparen is op de vaste lasten

Hoeveel betaalt u voor uw verzekeringen en de hypotheek? Kan het niet goedkoper? Uiteraard moet er niet uitsluitend op de prijs gelet worden, maar goed verzekerd zijn kan tegen een redelijke prijs.

Ga in gesprek met uw adviseur om te kijken hoe financieel gezond u nog bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Top